Combinația înzăpezită din Munții Ciucaș

Plecarea spre muntele din iarnă este la primele ore ale duminicii, atunci când majoritatea cetățenilor dorm somnul cel mai dulce de weekend. Ținta: Vf. Ciucaș, nici mai mult, nici mai puțin. Drumul București–Cheia e bun, nici aglomerat și nici prea departe de casă, cam vreo 150 km.


Cum planul de acasă nu e același cu cel din târg ("târgul" fiind plin de zăpadă), mașina nu ajunge până la cabana Muntele Roșu, ci rămâne jos, la Hotel Zăganul în parcare. Urcăm până la Cabana Silva (de lângă cabana Muntele Roșu) și ne încălzim cu un vin fiert (3 lei cana).
Planul inițial era: Cheia – Muntele Roșu – Cabana Ciucaș (dezafectată) – Vârful Ciucaș – Culmea Bratocea – Cheia. Am ajuns în timpul de pe marcaj, desi ne-am luptat cu nametii pana la brau, fara poteca facuta, lupta data de cei 5 care pe drum s-au facut 8. Nu mai puțin de 3 căței ne-au urmat pașii. Pe drum, niște tăietori de lemne ne sfătuiesc: "Nu uitați de: 0-SALVAMONT în caz de nevoie!", neavând încredere în pofta noastră de plimbare, conștientă și asumată.


Însă nici de data asta nu a fost cazul să folosim binecunoscutul număr de telefon. La un moment dat, când am ajuns în poienita aflata cam la 10 minute de mers dupa cabana Muntele Roșu, nu mai vedeam marcajul. Unul dintre catei se duce inainte si ne arata drumul. Am fost tare uimiti, dar si-a primit rasplata pe masura, în porții de salam.
Ieșim din padure după lupte aprige cu vântul, cu frigul și cu ninsoarea – nu vedem nici la 5 metri în față. Așa că... am banuit ca Ciucașul (cabana) e pe aproape. De aici mai era cam o ora pana pe varf, dar pentru că era aproape ora 16, am făcut cale întoarsa pentru a nu ne insoti cu noaptea până jos, în vale. Cu toate astea, frontala mea si-a dovedit inca o data eficienta pe drumul de la Muntele Roșu la Cheia (era singura sursa de lumina ;)), și datorită ei ni s-au mai laturat vreo 4 plimbăreți ce își lăsaseră mașina mai la vale.
Încă o dată m-am convins că vântul asezonat cu ninsoare și cu frig este combinația pe care niciodată nu o voi suporta. Mai bine dunele deșertului :D.

Niciun comentariu: