Prin Fagaras - tentativa de a saluta Moldoveanu

Inca de la Sibiu, de la Artmania, Dan mi-a vandut pontul ca saptamana urmatoare urma sa se plece pe Moldoveanu. Cum nu am fost de cam multa vreme la munte si imi era dor de inaltimi salbatice, am verificat repede “agenda” mintala si am realizat ca sunt disponibila.Cum am plecat de vineri de cu seara, vecinii se uita mirati la mine cum merg eu cu rucsacul prin Bucuresti (dimineata spre servici) si mai ca nu ma recunosc.
Reusim ca pe la vreo 8 p.m. sa intram pe autostrada si sa o dam gata in mai putin de o ora. Un popas de cina il facem la jumatatea autostrazii la o benzinarie, de unde alimentam masina si rucsacii cu ceva alimente. Apoi mai departe, la drum. Salutam din mers Curtea de Arges si continuam drumul spre Transfagarasan.Popas mai facem la Vidraru unde vad acum mai multe stele decat am vazut tot anul acesta. Si mai vad ceva: Calea Lactee – atat de clara si atat de...luminoasa. Superba! Ruxandra si Cristi ma anuta ca pe la jumatatea lunii urmatoare este vremea Perseidelor (stele cazatoare). Deja imi imaginez cum o sa stau saptamana aceasta la Obarsie in fata cortului pe izopren cu ochii in stele la miez de noapte.E trecut de miezul noptii si punem corturile la lumina frontalelor si la umbra unei beri, pe marginea Transfagarasanului, undeva mai retras, intre cele doua masini, mai la vale de cabana Cota 2000 – Salvamont.Corturile intinse si noi echipati lejer “in pijamale”, continuam discutia astronomica si punem la cale un mic plan pentru maine.

Trezirea este la ora 8, nu dupa ceasul telefonului, ci dupa ceasul biologic. Strangem si trecem tunelul pentru a lasa masinile la Balea si a o porni apoi la pas spre creasta.Inca nu s-au adunat cetele de pantofari sau mai nou papucari, dar tarabagii deja isi deschid dughenele. Bem o cafea tare la cabana Paltinul – fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu – si apoi luam greutatea rucsacului in carca si entuziasmul in suflet si plecam. Pornim pe traseu pe la ora 9: Balea – Lacul Capra – Fereasta Zmeilor – la 3 pasi de moarte – Saua Podragu - Moldoveanu (speram noi).Soarele prietenos nu dadea nici un semn pentru tradarea de mai tarziu. Peisajele imi par cunoscute de acum doi ani cand nu aveam rucsac si saream mai repede peste pietroaiele din drum sau ma agatam mai cu elan de lanturi.Veselie multa, buna dispozitie, pana cand nori negri se aduna pe cer. Pai parca plecasem pe cod galben...de caldura, nu de ploaie. Si unde se pune sa toarne...si ploua...si ploua...nici o sansa de varf azi. Gasim repede o pajiste bine presarata cu "productii de la oi" si nu stim cum sa intindem mai repede corturile. Si parca greutatea picaturilor mari de ploaie nu e de ajuns si incepe si piatra. Grindina ne loveste ca si cum l-am apara pe Moldovean de cucerirea noastra.Geana noptii se lasa peste munti. Noi mai punem de o supa, asa de consolare, si ne bagam cu groaza in sacii uzi si in ultimile haine neatinse de ploaie. Noaptea mai mult ne chinuim sa tinem cortul de vant decat sa reflectam la peisajele de peste zi. Si nu mai aveam decat o ora pana la varf...Ploaia oboseste si lasa loc cetii de dimineata. Plecam cu speranta ca nu ne va mai iesi azi in cale, dar calea noastra oricum e intoarsa, nici vorba de varf. Coboram resemnati inapoi la Balea, vidand la ciorba de burta, cafele, sucuri, beri si alte minuni.Ne reintalnim pe drum si cu grupul ramas in urma ieri si care a avut noroc de paturi calde la Podragu. Ajungem la Balea dupa un traseu cu doua ore mai scurt decat cel de ieri si deja regretam ca am patruns in civilizatie. Aglomeratia e ca la Mall (nu ca as fi dat de prea curand pe acolo pentru a stii cum mai e).Ajungem acasa pe la 22 si desfacem rucsacii, cu gandul deja la o noua plimbare. Nu mai spun ca primul lucru pe care l-a facut Dan a fost sa isi caute un cort, pe care l-a si achizitionat.