Katatonia, dupa Abigail si Subscribe


Vineri seara, la Casa de Cultura Preoteasa intampinarea era facuta de o “trupa” de jandarmi, echipati ca niste motociclisti gata de drum: cotierele si genunchierele erau gata sa faca fata unui convoi de microbisti nervosi mai degraba decat unor rockeri iubitori de suava muzica gothic metal. In viata mea nu mi-am imaginat ca un pasionat de gothic metal ar fi violent!


Pana sa inceapa concertul, am avut privilegiul oferit de Dordeduca si de organizatorii de la Events sa fiu in randurile presei si sa ii cunosc pe reprezentantii Monitorului de Iasi si de Suceava. Si frumoasa intamplarea caci tocmai ce imi propusesem sa scriu niste impresii pe aici dupa excursia pe care o planific de vreu un an la Iasi in iarna. Mi-am gasit gazdele!


Pe scena au urcat mai intai cei de la Abigail (bine, nu chiar primii: au urcat dupa ce organizatorii au pus la punct amanuntele concertelor), apoi ungurii simpatici de la Subscribe.
Abigail (formati in 1994) – pe care ii ascultam la inceputurilor lor o data cu inceputul perioadei mele de liceu – si-au schimbat pe parcurs compenenta, surpriza fiind de data asta o prezenta feminina pe post de vocal. Timp de aproape jumatate de ora, incalzirea a fost facuta cu brio.


Le-au urmat ungurii simpatici de la Subscribe, o “amestecatura” de jazz, reggae, metal si funk, asa cum probabil intuiam si din frizurile rasta ce le etalau. Topaind si alergand dintr-o parte in alta a scenei, ei au reusit sa se faca frati cu rockerii romani in aceasta seara. Aplauzele au fost in rafele si pletele au fluturat in fumul gros din sala.


Undeva spre ora 21 urca sa despleteasca pletele cei de la Katatonia. Deja nu mai avem voie sa facem fotografii pe scena, desi sunt sigura ca nu asta era dorinta lor expresa.
Katatonia20

Trupa suedeza Katatonia s-a aflat la primul concert in Romania. Gazda i-a fost Casa Studentilor – cea de cultura – Preoteasa care vineri seara de pe la 18 a inceput sa se umple de tinerei simpatici si negri. Blugii negri, tricourile negre si pletele negre s-au intalnit din nou cu rockeri de pe taram cu fiorduri, dupa Lake of Tears, Therion si Nightwish, exact in seara lui Sf. Andrei. De incins s-au incins spiritele prezente, nu si cele pentru a caror alungare ar fi fost nevoie de usturoi.
Katatonia17

Katatonia s-a nascut undeva in Suedia (la Stockholm) prin 1991. Azi din componenta fac parte: Jonas Renkse (vocal), Andres Nystrom (chitara), Fred Norrman (chitara), Mattias Norrman (bas), daniel Liljekvist (tobe). Melodiile lor au fost “organizate” de-a lungul anilor in 7 albume.
Obisnuita cu festivalurile rock din Europa si de pe continentul de peste Atlantic, in seara aceasta formatia a trebuit sa cante in fata a mai putin de 1000 de spectatori. Dar au cantat cu pasiune si se pare ca publicul a fost in mare satisfacut de prestatie.

Pe cine si unde mai vedem vom afla in curand!

Niciun comentariu: