Leonard Cohen - o seara intre prieteni


Pe Leonard Cohen l-am descoperit cam in aceeasi vreme in care am inteles ca inima poate avea anumite vibratii care iti inunda existenta, ca urmare a unui anumit sentiment: iubirea.

Tin minte si acum ca aveam vreo 14 ani si mi-a atras atentia coperta unei casete de pe una din tarabele din Piata Romana - New skin for the old ceremony. Curiozitatea m-a facut sa o cumpar si sa o ascult de zeci sau poate chiar de sute de ori. Era ceva nou! Ceva ce nu stiam de unde vine! Amestecul de viori, banjouri, chitare, clape de orga mangaiate cu pasiune si, mai ales, acea voce care mi s-au captusit de atunci pe suflet, sunt particule de divinitate, balsame pentru zile cu ganduri.

Tot pe vremea aceea imi faceam educatia muzicala cu Rocada Mare, emisiunea care incepea marti seara, pe la ora 22, pe Radio Tinerama, a Motului Pittis. De acolo am aflat mai multe despre acest artist. Comparat adesea cu James Joyce, ani de zile a ales calea calugarilor Zen. Avand numele budist Jikan (Cel linistit), Leonard a incercat calea aceasta in locul vietii tumultoase de pana atunci.

Ca si acum patru ani, concertul... sau mai bine zis seara intre prieteni, incepe la ora exacta: 20.00. Modest in toate detaliile, Leonard isi respecta de la inceput publicul, nelasandu-se asteptat. Suntem invitati la dans pana la sfarsitul dragostei, Dance me to the end of love deschizand inimile ca si in 2008. Apoi, The Future imi aduce aminte ca an revazut de zeci de ori Natural Born Killers.

Poeziile muzicale ne mangaie pe rand sufletele:  Like a bird, Everybody knows, Who by the fire, In my secret life, dar si melodii de pe ultimul album, de anul acesta, Old ideas.

Instrumentele comunica in dialoguri vibrante: o harpa se lasa unduita, o muzicuta zbarnaie in acord, o balalaica este strunita pasional, un contrabas se impune, un solo de chitara precede Who by the fire, iar vioara este regina serii, atinsa de arcusul unui moldovean, Alex Bublitchi.

La Cohen am simtit mai patrunzator decat la orice alt concert sensul cuvantului FRIENDS, adesea repetat intre melodii.

Umil, cu palaria la piept, ingenunchiind in fata publicului, Leonard a parasit scena zburdand ca un adolescent. Cu picioarele reci, dar cu inimile calde, publicul nu l-a lasat sa plece decat dupa alte trei melodii la bis. Save the last dance for me a fost una din aurprizele spectacolului, dupa ce ni s-a oferit Take this waltz.

Muzica si versurile lui Cohen vor fi mereu acompaniamente pentru inimi frante sau pentru iubiri implinite. Cu el iubesti sau inveti sa accepti ceea ce primesti, cu seninanate, cu impacare, cu liniste.

Leonard Cohen: If I knew where the songs came from, I'd go there more often.